Dobrou zmrzlinu poznáte podle barvy, velikosti kopečku a fronty před obchodem, radí mistr zmrzlinář

2. květen 2024

Léto se kvapem blíží a s ním i chutě na zmrzlinu. Vedle oblíbené pistáciové, čokoládové nebo vanilkové zmrzliny jsou dnes v nabídce i alternativy veganské, jogurtové nebo bez přidaného cukru. Jak poznat kvalitní zmrzlinu? A v čem se liší od sorbetu?

S ročními obdobími se mění i chutě. Zatímco v zimě dávají lidé přednost zmrzlinám oříškovým, skořicovým nebo kaštanovým, s nadcházejícím jarem a létem roste obliba sorbetů. V obou případech se kvalita produktu pozná především podle barvy.

Kam na dobrou zmrzlinu?

„Pokud je banánová zmrzlina příliš žlutá, je buď vyrobena z banánových slupek anebo do ní bylo přidáno barvivo. Podobně je to i u citronového sorbetu, který by měl být bílý, protože citronová šťáva, z které se sorbet vyrábí, je téměř bezbarvá,“ vysvětluje zmrzlinář Jan Hochsteiger.

Čtěte také

Dobrá zmrzlina se ale podle něj také pozná podle velikosti kopečků. „Pokud je navrstvená do vysokých kopců, je pravděpodobné, že je zmrzlina něčím umělým vyztužena, protože normálně zmrzlina takto nevydrží,“ pokračuje majitel řemeslného zmrzlinářství Crème de la Crème.

Nejspolehlivějším ukazatelem dobré zmrzliny v každém městě je ale podle odborníka v oboru stará dobrá fronta. „Lidé jsou totiž chytří a vědí, kam na zmrzlinu jít. Takže tam, kde je největší fronta, se vyplatí jít.“

Hra s chuťovými pohárky

Nejoblíbenější zmrzlinou je každý rok pistáciová. Výrobci se ale předhánějí i ve vymýšlení netradičních příchutí. „Třeba u nás děláme tematicky laděné měsíce. Měli jsme levandulový měsíc, teď máme jogurtový měsíc. Zaměřujeme se i na veganské alternativní varianty. Existuje třeba takzvaný cocoguard, což je mladý fermentovaný kokos, který má nakyslou chuť připomínající jogurt.“

Vedle různých příchutí zmrzlin a sorbetů lze ale také vybírat z různých variací zmrzlinových kornoutků. „Pokud si je zmrzlinárna peče sama, může si vymyslet neskutečně mnoho příchutí. Oblíbené jsou třeba skořicové s mákem, čokoládové nebo oříškové. Dají se ale upéct i příchutě slané,“ dodává Jan Hochsteiger.

Jak se vyráběla zmrzlina dříve před vynálezem zmrzlinových strojů? A proč je složité vyrobit zmrzlinu pro diabetiky? Poslechněte si...

Spustit audio

Související